Sälja din bostad

Är det dags att sälja?

Att sälja sin bostad är ett stort steg i livet och en stor affär. Naturligtvis kan du sälja din bostad utan en fastighetsmäklare, men det är mycket svårare och det är lätt att göra fundamentala misstag i säljprocessen som kan resultera till att din fastighetsaffär inte maximeras. Det är mycket att hålla reda på. Vanligtvis delas försäljningsprocessen av en fastighet in i stegen: före, under och efter affären. I vart och ett av stegen finns viktiga detaljer som du ska tänka på för att du, tillsammans med fastighetsmäklaren, ska sälja din bostad på rätt sätt.

Innan en affär

Fastighetsmäklare brukar ha olika affärsprocesser. Gemensamt innan en affär brukar vara att mäklare och den som ska sälja fastigheten tillsammans tar fram en försäljningsplan. I denna ingår bland annat marknadsvärdering, uppgifter från Lantmäteriet eller Bostadsrättsföreningen, kvalitetssäkring och olika faktauppgifter.

När det gäller marknadsvärderingen och prisläget på din fastighet spelar en rad olika faktorer roll, exempelvis fastighetens stil, skick och geografiskt läge. Faktauppgifterna i försäljningsplanen är viktiga. Du ska plocka fram allt du vet om din bostad och meddela detta till fastighetsmäklaren. Felaktiga uppgifter kan du som säljare bli ersättningsskyldig för. En energideklaration ska också finnas med som visar hur mycket energi fastigheten förbrukar.

Efter att försäljningsplanen har utarbetats brukar marknadsföringen av din bostad förberedas. Det är viktigt att bostaden presenteras på ett tilltalande sätt för att maximera affären. När marknadsföring förbereds görs bland annat fotografering, homestyling, bostadsbeskrivning och planritningar samlas in. Det är viktigt att fotograferingen görs på ett rättvist sätt av din fastighet. Exempelvis kan det vara bra att inkludera bilder från olika årstider om du väljer att visa bilder från balkong eller uteplats.

Förutom självklara fakta så som boyta och dylikt, bör dessutom en energideklaration finnas med i bostadsbeskrivningen. I annonserna som marknadsförs finns ett utgångspris, som visar ett uppskattat marknadsvärde av fastigheten. Allt ovan som ska marknadsföras godkänner du såklart själv, men fastighetsmäklaren ger råd om hur marknadsföringen av din bostad ska bli så slagkraftig som möjligt. Det är viktigt att tänka på att bostadsbeskrivningen är korrekt. Om inkorrekta uppgifter framgår, kan du riskera att bli skadeståndsskyldig.

Därefter finns bostaden ute på marknaden. Fastighetsmäklaren hjälper dig att effektivt exponera din bostad mot den rätta målgruppen. Detta görs exempelvis via digitala kanaler och printannonsering. Mäklaren sprider helt enkelt nyheten i bästa möjliga mån och jobbar aktivt med spekulantregister. Exempel var annonser av din fastighet kan lägga ut är i lokalpress, sociala medier på nätet samt på fastighetsmäklarens egen hemsida och i dess skyltfönster.

Allt det som beskrivits ovan om affärsprocessen före en affär underlättas enormt om det utförs av en fastighetsmäklare. Utan en mäklare är det lätt att göra ödesdigra misstag som slutligen resulterar i att din affär inte maximeras.Sälja din bostad

Under en affär

Efter att försäljningsplanen och marknadsföringen har utarbetats är det god tid att göra affärer, det vill säga sälja din bostad. Detta steg delas in i visning, budgivning, försäljning.

Fastighetsmäklaren brukar erbjuda professionella visningar och presenterar kompletta material till köparen. Olika former av visningar äger rum: personliga visningar och icke-personliga visningar. Fler än en visning kan också förekomma. Innan en visning är det klokt att snygga till lite extra i fastigheten, till exempel göra en extra noggrann städning och fönstertvätt. Det är lämpligt att plocka bort vardagliga och personliga saker, så att en framtida ägare av din bostad lättare kan se sig själv bo där. Vissa personer investerar även lite extra och anlitar en homestylist. Att anlita en homestylist kan vara en bra idé, eftersom denna ser din fastighet med helt andra ögon och kan framhäva din fastighet på bästa sätt.

Fastighetsmäklare gör också likviditetskontroller av köpare, vilket gör att du som säljare kan känna dig trygg. Sedan läggs olika bud på din fastighet. Oftast brukar fastigheten säljas till högstbjudande, men det är säljaren som bestämmer detta. Ibland föredrar säljaren att sätta ett acceptpris, vilket betyder ett pris som denne har för avsikt att sälja sin bostad till. Under affärsprocessen gås olika avtal och villkor noggrant igenom, exempelvis överlåtelseavtal/köpeavtal och depositionsavtal. De noggranna genomgångarna förebygger eventuella missförstånd. Slutligen görs kontraktsskrivningen och fastigheten säljs.

Efter en affär

Efter att din fastighet har sålts kan ytterligare moment dyka upp. Det är viktigt att känna till att köparen har rätt till att åberopa fel i fastigheten under två år efter överlåtelse. Därför är det, som tidigare nämnt, mycket viktigt att korrekta uppgifter om fastigheten lämnats tidigare. Fastighetsmäklaren hjälper dig som säljare under hela processen och ger löpande information om din kommande flytt. Det kan även röra sig om kontakt med banker och utbetalning av handpenning. När det gäller deklaration av bostadsförsäljningen brukar fastighetsmäklaren hjälpa till med denna.